Wednesday, September 10, 2014

The Subiaco Oval Courtyard by Luigi Rosselli Architects

Luigi Rosselli Architects have sent us photos of a family home they recently completed in Subiaco, Western Australia.


so_100914_09



so_100914_01


so_100914_05


so_100914_08


so_100914_13


so_100914_15


so_100914_17


so_100914_19


so_100914_20


so_100914_21


so_100914_23


Project description



Viewed from the street this unassuming family home hides a secret; a cluster of interconnected pavilions with an oval courtyard garden at their centre.


The publicly visible faces of the pavilions, aligned with the square geometry of the level block of land, are respectfully attuned to homogeneous character of the early 1900s federation era Subiaco streetscape – one of the best preserved suburbs in Perth – in the small scale of their pitched rooves, the updated interpretation of the traditional veranda that surrounds them, and the criss-cross pattern formed in the brickwork reclaimed from the dilapidated buildings that previously occupied the plot. This commitment to ensuring the new building’s fa├žade is sympathetic with its period surroundings has led to it being enthusiastically adopted by the neighbourhood, yet stepping through the front entrance reveals this home to be anything but square.


The elliptical courtyard, which runs diagonally through heart of the house from the front door to the back gate, is the focal point of the home in terms of both design and use. The courtyard divides the bedrooms from the living space with the entrance hall in the centre. From the entry one can view the whole courtyard with the living and bedroom wings flanking it, it is a very intimate and private space, minimally landscaped with a lawn, enhanced by a couple of mature growth trees existing on the block.


Externally the oval is bordered by another veranda with its Jarrah timber deck set at seat height, which provides the family with a theatrical open space to play and entertain that is visible and easily accessible from wherever they are in the house. It also showcases some of the more contemporary elements of the building in details such as the Luigi Rosselli Architects designed profiled aluminium wall cladding to the veranda and vertical sun shade louvres. Internally the courtyard lends its form to the surrounding buildings in the curves of the connecting corridors and partition glass panelling.


The interiors of the house reflect the constructive tension in its timeless aspects such as the pitched roof forms, enhanced with exposed timber trusses and painted tongue and groove lining boards, small paned windows and traditional French doors, with the more modern materials such as the polished concrete and black steel fire surrounds, contemporary joinery finishes and Scandinavian furniture.



so_100914_01 so_100914_02 so_100914_03 so_100914_04 so_100914_05 so_100914_06 so_100914_08 so_100914_09 so_100914_10 so_100914_11 so_100914_12 so_100914_13 so_100914_15 so_100914_16 so_100914_17 so_100914_18 so_100914_19 so_100914_20 so_100914_21 so_100914_22 so_100914_23 so_100914_24 so_100914_25 so_100914_26

Architect: Luigi Rosselli Architects

Design Architects: Luigi Rosselli, Kristina Sahlestrom

Project Architects: Kristina Sahlestrom, David Mitchell

Landscape Architect: William Dangar


Photography by © Edward Birch


No comments:

Post a Comment