Skip to main content

thecollectibles:Art by Eugene Korolev

Urban Residence by Marcelo Sodré

Architect Marcelo Sodré has designed a contemporary residence in São Paulo Brazil.


ur_130314_09



ur_130314_02


ur_130314_03


ur_130314_06


ur_130314_07


ur_130314_10


ur_130314_12


ur_130314_14


Project description



In this design, contemporary style, the architect Marcelo Sodré, created a townhome with integrated around a central landscaped courtyard environment, providing privacy and keeping the modernity of the work over the years.


SITUATION OF PLACE:

Corner lot, steep slope, next to the border and facing green area of a closed blending wall. The highest tested is facing northeast face.


CONCEPT DESIGN:

The topography initially suggested a more obvious deployment, resulting in an array of fragmented blocks, following the contour of the ground in successive plateaus. This simplistic solution was abandoned, adopting one that would counteract the unfavorable characteristics of topography for those aiming maximum utilization, the dimensions of the field, to promote interaction of the residents.


From this original intention, we determined the organization of the areas of service, social and intimate that the order, occupy the lower floors, ground floor and upper, respectively. Thus, the highest level terrain along the sidewalk, was extended to the point where the lower floor, could be deployed. With this topography was reversed and a great and unique plateau appeared. Above him rose the intimate block, a large rectangle, positioned close to the boundary wall of the allotment. This decision away from the street, the openings of the dorms, which lined, open mezzanine to the ground, in addition to this intimate block, acts as a visual and acoustic barrier against the neighbor, who is a school.


They thus formed naturally social area, plus other buildings, such as the entrance walkway and recreational area and pool, defined the large courtyard, where converge all environments aimed at socializing. It is important to note the absence of visual barriers on the ground floor, which ensures a total area of the lot size, as well as an almost exclusive contact with the green area of the allotment.


Externally the courtyard compulsory retreat, followed correction of the gap, which ensured greater privacy. The closure made of slatted wood, has further expanded the sense of freedom that a residence in a gated subdivision provides.



ur_130314_01 ur_130314_02 ur_130314_03 ur_130314_04 ur_130314_05 ur_130314_06 ur_130314_07 ur_130314_08 ur_130314_09 ur_130314_10 ur_130314_11 ur_130314_12 ur_130314_13 ur_130314_14 ur_130314_15

Design: Marcelo Sodré Architecture / Interiors

Lighting Designer: Simone Previtalli

Photography: Elson Yabiku and Bruno Cesar S. Santos


Comments

Popular posts from this blog

Photos Are Always Funnier When You Add a Caption (31 pics)

The Best of Leisure Dives (27 pics)

Stiff Pose Victorian Postmortem photography (140 Pics)

Postmortem photography or memento mori, the photographing of a deceased person, was a common practice in the 19th and early 20th centuries. The photographs were considered a keepsake to remember the dead. Child mortality was high during the Victorian era. For many children even a common sickness could be fatal. When a child or other family member died, families would often have a photograph taken before burial. Many times it was the first and last photograph they would ever possess of their loved one. Many postmortem photographs were close-ups of the face or shots of the full body. The deceased were usually depicted to appear as if they were in a deep sleep, or else arranged to appear more life-like. Children were often shown on a couch or in a crib, often posed with a favorite toy. It was not uncommon to photograph very young children with a family member, most frequently the mother. Adults were more commonly posed in chairs or even propped up on something.